22 melodii care au marcat istoria muzicii rock
Muzica rock este un gen muzical al oamenilor ce prefera ca versurile pieselor pe care le asculta sa aiba o anumita profunzime, un sound presarat cu note de chitara si o atitudine unica. Aparut in cea de-a doua parte a secolului XIX din "stramosi" cel putin neasteptati ( country si blues), muzica rock a castigat numerosi adepti, impartiti in functie de subgenul preferat. Atunci cand vorbim de muzica rock ne putem referi atat la punkul agitat, la heavy metal-ul de impact, rockul alternativ linistitor si la multe alte genuri in care se incadreaza preferatii nostri. Iata 22 melodii care au marcat istoria muzicii rock si l-au adus la ceea ce este acest gen azi:
Little Richard Long Tall Sally - Tutti Frutti (1955)
Acest real hit a fost compus de artistul Little Richard in timp ce muncea ca spalator de vase intr-un restaurant local din micul orasel Macon din Georgia. Motivul pentru care aceasta melodie se afla in topul listei noastre e faptul ca muzica rock'n'roll a fost o influenta majora a genului rock, cu pionieri ca The Everly Brothers, Buddy Holly, Chuck Berry, Elvis Preslet, Jerry Lee Lewis.
Bill Haley - Rock Around The Clock (1955)
Acest cantec a fost inspiratia lui Elvis pentru hitul Jaihouse Rock, una dintre piesele ce au stat la baza muzicii pop. La momentul aparitiei piesei, hiturile rock se clasau in trei posibile categorii: cele mai vandute, cele mai ascultate in juke-box si cele mai folosite de DJ in playlisturile lor, iar Rock Around The Clock a fost pe primul loc in toate cele trei topuri!
The Rolling Stones - (I Can't Get No) Satisfaction (1965)
Anii '60 au definit ceea ce vom numi ulterior rock clasic. Adepti de referinta a acestui stil in acea perioada au fost The Rolling Stones, Jimi Hendrix, Jim Morrison al trupei The Doors si intr-o oarecare masura si trupa The Beatles.
Odata cu aparitia trupei The Beatles in peisajul muzical american, alte trupe inspirate de acestia si-au facut public stilul diferit, cu un sound psihedelic, chiar hippie, iar aici desigur ne referim la Pink Floyd, The Who, the Grateful dead, Cream. Mick Jagger, solistul trupei The Rolling Stones spune despre Satisfaction ca initial piesa ducea in zona folk si colegul lui, Keith spunea ca ea nu va avea succes ca single. Timpul a dovedit altceva, nu-i asa?
Jimi Hendrix - Purple Haze (1967)
Unul dintre cei mai talentati chitaristi ai vremii, Jimi Hendrix nu avea cum sa lipseasca din topul celor ce si-au lasat amprenta asupra acestui gen muzical, rockul. Despre Purple Haze Hendrix a declarat ca atat ideea cat si soundul au fost inspirate dintr-un vis pe care l-a avut. In visul lui Hendrix, o ceata violet l-a invaluit, aceasta devenind chiar titlul acestui cantec.
The Doors - Riders On The Storm (1971)
Desi trupa The Doors ne-a incantat cu numeroase hituri in anii '60 la inceputul anilor '70 apare piesa Riders On The Storm, care a ramas intiparita in toate topurile si in inimile ascultatorilor de rock clasic. Acesta este chiar ultimul cantec pe care Jim Morrison, solistul The Doors l-a inregistrat inainte sa moara din cauza unei supradoze. Riders On The Storm a fost lansat, insa, dupa moartea acestuia, in luna iunie.
Black Sabbath - Iron Man (1970)
Tot la sfarsitul anilor '60, un nou subgen incepea sa capete popularitate dupa prestatiile trupei lui Ozzy Osbourne, Black Sabbath, si anume heavy metalul. In Statele Unite, Iron Man a fost cel mai important single al acestei trupe, datorita impactului avut asupra societatii: desi cantecul a fost difuzat prea putin la radio, acesta a generat o miscare de o forta incredibila intre iubitorii de rock, iar acest efect resimtit i-a adus si un loc in topurile de referinta.
Led Zeppelin - Stairway to heaven (1971)
Dupa ce razboiul din Vietnam s-a sfarsit, versurile trupelor au revenit la teme mai personale, mai apropiate de spiritul oamenilor de rand, motiv pentru care trupele populare in anii '60 au devenit mult mai populare prin aceasta apropiere de public. Desi Stairway to Heaven este una dintre cele mai faimoase piese rock, ea nu si-a facut loc in topurile muzicale din cauza faptului ca nu a fost niciodata lansata ca single. Cea mai lunga prestatie a cantecului a fost in 1980 in Berlin, cand trupa a cantat Stairway to Heaven timp de 15 minute.
The Eagles - Hotel California (1976)
O alta trupa ce si-a cimentat stilul si a ramas reprezentativa rockului este formatia The Eagles. Piesa Hotel California este scrisa pentru a lua in deradere materialismul, consumerismul si superficialitatea manifestata atunci in America. Nici romanii nu au ramas neclintiti de aceasta piesa, Tudor Chirila si formatia sa Vama Veche avand o reinterpretare romaneasca perfecta a acesui cantec. Ce crezi ca suna mai bine, inspiratia originala sau rezultatul romanesc?
The Ramones - Sheena is a punk rocker (1977)
Tot in anii '70 au aparut si The Ramones, fondatorii punkului, cu o muzica ce combina rezvolta interioara si cea exterioara cu muzica rockn'n'roll. Sheena is a punk rocker a fost primul cantec punk rock ce a ajuns in playlisturile cu muzica populara in acea perioada, fiind trend-setter al unui gen, propagat mai tarziu si de trupele The Clash si Sex Pistols.
Sex Pistols - No Feelings (1977)
Trupa lui Sid Vicious a inspirat sustinatorii punkului si spiritelor tinere si agitate cu versuri si atitudini indraznete mereu. Ideea piesei No Feelings era aceea de a crea un personaj complet opus personalitatii lor, iar cantecul este unul energic si plin de viata. Inspirational atat prin versuri cat si stil de viata, Sid Vicious si-a pus amprenta si in muzica si in cultura pop, ramanand in istorie jumatatea preferata din Sid si Nancy.
Guns N' Roses - Sweet Child O' Mine (1987)
Anii '80 au fost marcati de trupe ale caror particularitati erau pantalonii de piele, parul mare si solo-urile de chitara din piese. Adepti ai acestui stil erau trupe ca Guns and Roses, AC/DC, Aerosmith, Bon Jovi. Majoritatea cantecelor devenite populare erau baladele expresive, puternice.
AC/DC - You Shook Me All Night Long (1980)
Prima piesa a trupei AC/DC cu Brian Johnson ca si solist, You Shook Me All Night Long este una dintre putinele cantece de atunci cu o astfel de energie si veselie care au depasit in popularitate chiar si baladele. Solo-ul de chitara de pe aceasta piesa si-a castigat in timp titlul de cel mai bun solo dintr-o piesa rock, ramanand un sound de referinta in muzica. Acum, cantecul celor de la AC/DC este unul dintre cele mai populare si mai iubite cantece la petreceri.
Bon Jovi - Runaway (1984)
Runaway este primul single de pe primul album semnat Bon Jovi. Cu o energie unica si un stil al sau, Bon Jovi ne incanta si in zilele noastre cu piese lansate dupa 2000, pe care si-a pus amprenta personala. Simbol al iubitorilor de heavy metal, Bon Jovi si-a castigat locul intre mai marii muzicii rock.
Metallica - Until it sleeps (1988)
Iubitorii muzicii rock au avut parte de o revelatie la sfarsitul anilor '80-inceputul anilor '90, cand pe scena muzicala facea ravagii trupa Metallica. Desi subgenul acestei trupe (trash) este unul aproximativ nisat, piese ca Unforgiven 2, Turn The Page, Until it Sleeps, Nothing Else Matters devin piese de referinta.
Nirvana - Smells Like Teen Spirit (1991)
Un alt subgen ce castiga popularitate este muzica grunge, o variatie interesanta a rockului alternativ. Pionieri ai muzicii grunge sunt nume ca Nirvana, Pearl Jam, Alice in Chains, System of a Down. Nirvana a ramas in istoria muzicii nu doar cu muzica grozava pe care au creat-o, ci si cu coperta albumului Nevermind (1991), ea devenind cea mai faimoasa imagine de pe o coperta de album din toate timpurile.
Foo Fighters - My Hero (1997)
Dupa succesul avut cu trupa Nirvana, bateristul trupei, Dave Grohl pune bazele formatiei Foo Fighters. Cu un stil unic si extrem de reconoscibil, Foo Fighters cuceresc iubitorii genului grunge.
Red Hot Chilli Peppers - Can't Stop (2002)
Inceputul noului mileniu aduce dupa sine o noua moda, muzica indie. O varianta putin mai accesibila a rockului alternativ, acest stil vesel, cu videoclipuri colorate si versuri pe alocuri abastracte a fost bine promovat la sfarsitul anilor '90 de trupe ca Red Hot Chilli Peppers.
In ultimii zece ani, cele mai populare au fost melodiile subgenului pop rock. Desi aceste piese au la baze inspiratie rock, ele sunt extrem de accesibile oricui si placute auzului. Cu un ritm usor de tinut si versuri in principiu despre dragoste sau succes, muzica pop rock este cea mai putin excentrica versiune a muzicii rock.
Maroon 5 - This love (2003)
Good Charlotte - The River (2007)
Coldplay - Fix You (2005)
Pe meleagurile romanesti muzica rock a cunoscut atat variante de rock clasic, in talentul trupelor cum sunt Pheonix si Cargo, rock alternativ in interpretarea fantastica a trupelor ca Implant Pentru Refuz si desigur, pop rock in piesele formatiilor Vama Veche, Vita de Vie.
Pheonix - Fata Verde (1992)
Phoenix a fost o trupa ce a deschis drumuri in ceea ce priveste muzica rock din Romania, in cea de-a doua a doua jumatate a secolului XX. Un adevarat simbol in muzica, formatia Pheonix trebuie sa se regaseasca in playlistul oricui.
Cargo - Nu pot trai fara tine (2003)
Cargo este una dintre trupele de rock cu cel mai rasunator succes. Membrii formatiei din vestul tarii au definit un stil de rock romanesc si au cucerit cu el o lume intreaga.