8 legende ale muzicii romanesti: note clasice si ritmuri de jazz
Muzica romaneasca este la fel de variata si surprinzatoare ca mostenirea multiculturala a Romaniei. De la muzica clasica pana la jazz-ul funky si ritmurile balcanice, muzicienii romani au imbratisat, de-a lungul timpului, o diversitate de stiluri si genuri, reinterpretand adesea temele traditionale in compozitiile lor. Exploram in continuare unele dintre cele mai importante voci din tara noastra, de la compozitorul George Enescu, pana la soprana Angela Gheorghiu.
George Enescu
George Enescu (1881-1955) este considerat a fi cel mai important muzician roman din toate timpurile. A visat sa fie compozitor de la o varsta frageda, si-a inceput studiile la Conservatorul de Muzica de la Viena, apoi s-a mutat la Paris. A fost compozitor, violonist, pedagog, pianist si dirijor, aparand pe cele mai mari scene ale lumii. In memoria artistului, Festivalul George Enescu este organizat in fiecare an, din 1958, in Bucuresti.
Sergiu Celibidache
Sergiu Celibidache a fost un dirijor si compozitor roman, membru de onoare al Academiei Romane. A inceput sa cante la pian de la o varsta frageda, dovedindu-si talentul remarcabil si a urmat un curs de muzica la Berlin, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Cariera sa depaseste 50 de ani, timp in care a avut peste 400 de concerte cu Orchestra Filarmonica din Berlin si alte spectacole cu Orchestra Scala din Milano, Orchestra Radio din Stuttgart, Orchestra Nationala din Paris, Orchestra Filarmonicii din Londra si numeroase colaborari in Suedia si Danemarca.
Maria Tanase
Cunoscuta si ca Edith Piaf a Romaniei, Maria Tanase ramane o personalitate iconica pe scena muzicii romanesti. O cantareata de muzica folclorica, cu o voce si o tonalitate inconfundabila, Maria Tanase a castigat faima si aprecierea in anii 1930, devenind o legenda.
Johnny Raducanu
Johnny Raducanu (1931-2011) a fost unul dintre cei mai cunoscuti, carismatici si talentati cantareti romani de jazz. A fost un contrabasist, pianist, compozitor, aranjor si conducator de formatie, de etnie romă. Pe numele său real Raducan Cretu, s-a nascut intr-o familie de romi cu traditii muzicale de peste trei sute de ani, de pe timpul lautarului Petre Cretul Solcan. S-a remarcat ca un talentat interpret de jazz la contrabas, inca de la 19 ani. A facut studii muzicale la Iasi si Cluj, apoi la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucuresti (clasa contrabas, 1953-1956). Indrumator activ al tinerei generatii, Johnny Raducanu este considerat un veteran al muzicii romanesti de jazz.
Gheorghe Zamfir
Gheorghe Zamfir este un naist virtuoz si compozitor roman. Exprimandu-se artistic printr-un instrument aproape uitat (naiul, numit si fluierul lui Pan), reuseste sa cucereasca aplauzele intregii planete. Modifica forma, constructia si tehnica naiului, largindu-i considerabil paleta de interpretare. Introduce naiul in toate stilurile si genurile muzicale, revolutionand sunetul la scara universala si aducand naiul in atentia publicului modern. Pe langa prestigioasa cariera de muzician, se manifesta ca artist si in domeniul literar si al artelor plastice, publicand versuri, eseuri si o carte autobiografica si expunand picturi proprii in tara si in strainatate.
Radu Lupu
Radu Lupu este un pianist si compozitor de origine romana, stabilit in Marea Britanie si Elvetia. S-a nascut la Galati, in familia avocatului evreu Meyer Lupu si a profesoarei Ana Gabor. La varsta de 6 ani incepe sa studieze pianul cu Lia Busuioceanu si la varsta de 12 ani debuteaza cu un program complet de muzica compusa de el insusi. Dupa absolvirea Scolii Populare de Arta din Brasov, isi continua studiile la Bucuresti. La 16 ani, în 1961, primeste o bursa de studiu la Conservatorul din Moscova, unde va studia doi ani cu Galina Eghiazarova, apoi cu Heinrich Neuhaus si, mai târziu, cu Stanislav Neuhaus.
Fanfara Ciocarlia
Fanfara Ciocarlia este o formatie de muzica balcanica formată din 12 lautari de origine roma din satul Zece Prăjini. Membrii Fanfarei Ciocarlia sunt considerati pionieri ai genurilor Balkan Brass (Alama balcanilor) si Balkan Beats (Beat-uri balcanice). Rapiditatea, dinamica, inteligenta, vioiciunea, precum si tonul estic unic ce caracterizeaza muzica Fanfarei Ciocarlia le-a asigurat popularitatea pe plan international. Toti membrii formatiei sunt romi, ea fiind recunoscută ca una dintre cele mai populare formatii tiganesti contemporane din Europa.
Angela Gheorghiu
Angela Gheorghiu este o soprana romana, una dintre cele mai renumite cantarete de opera din lume si probabil cea mai cunoscuta si apreciata voce contemporana din Romania. Debutul si l-a facut in 1992, la Royal Opera House, cantand „La Boheme”, iar de atunci a cantat pe cele mai importante scene ale lumii. Angela Gheorghiu a castigat numeroase premii, inclusiv „Star of Romania”, cel mai prestigios premiu cultural din Romania, dar si premiul „Nihil Sine Deo”, acordat de familia regala a Romaniei.